Prefabrikasyonun Özellikleri
Hız
Yapının üretimi, temel ve montaj işleri ile eş zamanlı yürütülebilmektedir. Stadyum tribünleri, AVM gibi yapılar yüksek iskele ve büyük kalıp kurulumuna gerek olmadan yapılmaktadır. Prefabrike betonarme yapı elemanları mobil veya kule vinçlerle seri bir şekilde kısa sürede monte edilmektedir.
Kalite
Endüstriyel ortamda, etkin bir kalite kontrol sistemi ile yapı elemanları üretilmektedir. Prefabrik üretim yapmak çok daha fazla denetim sahibi olmanızı sağlamakta olup, yapı elemanları kontrollü bir ortamda üretilmekte ve sahada daha az işçilik gerektiren yüksek kaliteli bir ürün monte edilmektedir. Hammadde girdilerini kontrolü sistematik olarak düzenli bir şekilde yapılmakta ve ayrıca fabrika ortamında daha düşük tolerans limitleri ile çalışma imkanı bulunmaktadır.
Teknoloji
Öngerme, ardgerme ve yüksek dayanımlı beton gibi teknolojik üstünlükler ile büyük açıklıklar geçilebilmekte ve böylelikle betondan ve donatıdan tasarruf edilmektedir. Ayrıca bu sayede betonda oluşabilecek çatlaklar ve istenmeyen sehimler de önlenmektedir.
İklim
Çok sıcak ve çok soğuk hava koşulları, inşaat endüstrisi için büyük bir zorluk oluşturmaktadır. Sıcak ve soğuk havalarda beton dökmek zordur. Soğuk havalarda beton yerleştirmek için çok sıcak havalarda da betonu soğutmak için ek önlemler gerekmektedir. Sert hava koşulları sadece inşaat maliyetlerini önemli ölçüde arttırmakla kalmaz, aynı zamanda programları yavaşlatır ve işçi güvenliğini azaltır. Prefabrik üretimde kötü hava koşullarından etkilenmeden kapalı ortamda normal oda sıcaklığında üretim yapılmaktadır.
İşçilik
Endüstriyel ortamda kontrollü ve sistematik şekilde verimli yapı elemanı üretimi sağlanmakta ve şantiye ortamına çok az işçilik bırakılmakta dolayısıyla; düşük işçilik maliyeti ve en önemlisi iş riskleri azaltmış olmaktadır.
Ekonomi
Özel geometriye sahip elemanlar teknik avantajlar ve düşük maliyet sağlar. Elemanların mukavemet bakımından en uygun kesitlerinin tasarlanması ile betondan ve donatıdan tasarruf edilmekte böylelikle daha ekonomik bir yapı karkası ve temel formu elde edilmektedir.
Ayrıca öngerme teknolojisi ile de beton ve donatı tasarrufu daha da artmaktadır..
Üretilen elemanların standart olması nedeniyle zayiatlar önlenmekte ve donatı optimize edilmektedir. Yerli girdi kullanılmaktadır. Elemanlar genellikle çelik kalıplarla seri olarak üretmekte, kalıplar yüzlerce kez kullanılmaktadır Şantiyede kalıp ve iskele kurulumu azalmaktadır. Fabrika ortamında kür ve kontrol imkanı da seri üretime yön vermektedir. Zaman ve maddi kazanç sağlanmaktadır.
Bir yapının hızlı bir şekilde bitirilip, işletmeye açılması ile hızlı bir şekilde işletmeden gelir elde edilmektedir. Bu nedenle Hava alanı veya AVM gibi büyük alanlı yapılarda büyük tasarruf sağlanmaktadır
Mimari
Prefabrikasyon, mimari tasarımda büyük açıklıklar ve bölünmemiş mekan oluşturma alternatifi vermektedir. Fabrika üretimi, geniş bir yüzey kalitesi ve şekil ve agrega kaynağını özel kullanabilme özelliği sunmaktadır Cephelerde form, doku, renk zenginliği sağlamakta ve tekstürlü, washbetonlu, asitle yıkanmış, cilalı beton, panel olarak, kumlama yapılmış veya derz dolgulu cephe elemanları imkanı bulunmaktadır.
Durabilite
Durabilite; yüksek dayanıklılık anlamına gelmekte olup, betonarme yapının zaman içinde özelliklerini kaybetmemesidir. Dayanıklılık özelliği uzun zaman içinde belirlenmektedir. Bu özellikler beton üretiminden önce, beton üretimi sırasında, beton üretildikten sonra uyulması gereken kurallardan kaynaklanmaktadır.
Yangın Dayanımı
Beton yangın güvenli A1 sınıfı olan bir malzemedir. Isı altında tutuşmaz ve veya ışıldama yapmaz. Sadece uzun süre korunmakla kalmaz, aynı zamanda beton yapı yangının bir binadan diğerine yayılmasını önler.
Korozyona Direnç
Beton, bazik özelliği ile çeliği korozyona karşı çok iyi korur. Donatının korozyonunun önlenmesinde en önemli faktör beton örtü kalınlığıdır. Bu özellikleri sağlamada kalite kontrol ve işçilik kalitesi önemli olmaktadır.
Düşük Karbon Salınımı
Paris Anlaşması ve son zamanlarda ‘Avrupa için Yeşil Anlaşması’nın ardından, beton sektörü, üretim sürecinde sera gazı emisyonlarını mümkün olduğunca azaltmak için teknolojik çözümlerle aşamalı hale getirmektedir. Prefabrikasyonun teknolojik yönü burada önem kazanmaktadır.
Döngüsel Ekonomi:
Her yerde, bol miktarda yerel olarak bulunan doğal hammaddelerden (taşlar, çakıllar, kum, çimento) üretilen prekast beton hem ekolojik bir üründür hem de uzun yıllar sürdürülebilir bir yapı oluşmaktadır. Düşük fire ve üretim atıklarının geri kazandırılması fabrika ortamında %100’e varan geri dönüşüme imkan vermektedir. Betonun ömrünün sonunda geri dönüştürülebilir olması ve malzeme kullanımının azaltılması (örneğin yüksek dayanıklı beton ve daha iyi bir tasarımla) uzun ömürlü yapılar oluşturulmaktadır.
İnşaatta Dijitalleşme:
İnşaat sektörü dijitalleşmede oldukça erken aşamalarında bulunmaktadır. Sanayileşmiş inşaat ve özellikle de prekast beton, dijitalleşmiş inşaat sektörü için eşsiz bir fırsat oluşturmaktadır.